Hoe beleggers zouden kunnen profiteren van artificiële intelligentie

Door Frank Schwarz, fondsbeheerder van het Mainfirst Global Equities Unconstrained Fund

Artificiële intelligentie betekent een paradigmaverschuiving voor de economie. Vooral technologiebedrijven, die de snelle ontwikkeling van AI stimuleren, zullen waarschijnlijk aantrekkelijker worden voor beleggers wereldwijd.

Het Global Equities team is al tien jaar geïnteresseerd in fabrikanten van grafische verwerkingseenheden (GPU's) en beleggen al sinds 2015 in enkele van de huidige marktleidende chipfabrikanten. GPU's leveren tegenwoordig de meeste rekenkracht voor AI-toepassingen. De strategische focus op langetermijntrends werpt nu zijn vruchten af.

Nvidia is een uitstekend voorbeeld van deze ontwikkeling. Het bedrijf is de onbetwiste marktleider op het gebied van grafische processors en AI-chips. Het heeft zich weten te vestigen als wereldwijde speler en beschikt over een enorme schaalbaarheid van datacenters en AI-modellen. Nvidia's samenwerking met technologie- en onderzoeksinstituten maakt constante innovatie mogelijk, wat de dominante positie van de groep voor de komende jaren ondersteunt. Ondanks de sterke omzetgroei in 2023 heeft Nvidia nog een enorm potentieel omdat de schaalbaarheid van datacenters en AI-modellen nog maar net begonnen is.

Een ander bedrijf dat profiteert van deze ontwikkeling is SK Hynix. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is leider in de ontwikkeling van High Bandwidth Memory (HBM). De chips van dit bedrijf zijn met name relevant voor AI-toepassingen. Andere belangrijke schakels in de AI-waardeketen zijn TSMC uit Taiwan en ASML uit Nederland. De laatste is een belangrijke speler vanwege zijn leidende rol in de ontwikkeling van lithografiesystemen.

Maar hoe meer digitale diensten worden gebruikt, hoe groter het risico op cyberaanvallen op bedrijven, overheidsinstellingen en particuliere huishoudens. Cyberbeveiliging en de cloud spelen daarom ook een belangrijke rol in de huidige positionering van het Mainfirst Global Equities Unconstrained Fund.

Met zijn cloud computing platform AWS biedt Amazon bedrijven en ontwikkelaars krachtige computeromgevingen voor het trainen en implementeren van AI-modellen. Daarnaast heeft Amazon 4 miljard dollar geïnvesteerd in de AI start-up Anthropic en is het van plan om Small Language Models (SLM's) te ontwikkelen voor AI-training op privégegevens.

De betrokkenheid van Microsoft bij AI draait om zijn cloudplatform Azure. Met Azure heeft Microsoft een basis gecreëerd voor bedrijven om toegang te krijgen tot AI-technologieën. Microsofts investering in OpenAI verandert de manier waarop we technologie gebruiken en stelt de softwaregigant in staat om AI in grotere mate te integreren in Microsoft-producten.

Nu de hele wereld afhankelijker wordt van clouddiensten van Amazon, Microsoft en andere bedrijven, groeit ook de vraag naar beveiligingsoplossingen. Het bedrijf Zscaler is bijvoorbeeld in staat om bedreigingen te identificeren en analyseren met behulp van AI. Omdat bedrijven hun activiteiten en gegevens steeds meer naar de cloud verplaatsen, wordt de rol van aanbieders zoals Zscaler steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat deze bronnen worden beschermd.

Een andere veelbelovende speler in de cyberbeveiligingssector is het Amerikaanse bedrijf CrowdStrike. Door het gebruik van AI is het bedrijf erin geslaagd zich een plaats te veroveren in de snelle en complexe wereld van cyberdreigingen en heeft het een beslissend marktvoordeel verworven.

De toekomst vormgeven: beleggen in AI-ontwikkeling en innovatie

De AI-boom is nog maar net begonnen. Wat er nu moet gebeuren is het implementeren en ontwikkelen van de nieuwe technologie, zowel aan de hardware- als aan de softwarekant. De pioniers in hun vakgebied zullen waarschijnlijk het voortouw nemen in de ontwikkeling. Feit is dat AI-toepassingen tot de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar behoren en een van de interessantste beleggingskansen bieden die er zijn. Door vroeg in te spelen op de juiste trends en de innovators op dit gebied te ondersteunen, kunnen we niet alleen het potentieel van AI volledig benutten, maar ook een actieve rol spelen bij het vormgeven van de digitale toekomst.

Frank Schwarz
Frank Schwarz

Perscontact

Wim Heirbaut

Senior PR Consultant, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mainfirst

MAINFIRST is een onafhankelijke Europese multi-investeringsboetiek met een actieve beheerbenadering. Het bedrijf beheert zowel beleggingsfondsen alsook speciale fondsen in de activaklassen aandelen, obligaties en multi-asset. De teams voor portefeuillebeheer werken onafhankelijk bij de uitvoering van hun beleggingsideeën en volgen consequent hun respectieve beleggingsstrategieën en -filosofieën. Deze aanpak, in combinatie met een authentieke bedrijfscultuur, vormt de optimale basis voor het genereren van alfa en het creëren van langetermijnwaarde voor onze beleggers. Duurzaamheidsaspecten zijn expliciet opgenomen in alle fondsen van MainFirst en zijn volledig geïntegreerd in het besluitvormingsproces voor actieve aandelenselectie.

Voor meer informatie (inclusief juridische notities), zie www.mainfirst.com.

 

PERSBERICHT – betreft geen officieel document

Wij willen u erop wijzen dat alle gegevens en informatie die ter uw beschikking zijn gesteld, grondig onderzocht zijn door MainFirst Group (bestaande uit bedrijven die behoren tot MainFirst Holding AG). Met betrekking tot de juistheid en volledigheid ervan kunnen wij echter geen enkele aansprakelijkheid of garantie opnemen voor schade die rechtstreeks of onrechtstreeks wordt veroorzaakt door de ontvanger van deze informatie of door derden. In het geval deze tekst in welke vorm en in welke mate dan ook wordt gepubliceerd, is de uitgeverij (krantenredacties, gelieerden of derden in opdracht, websites, podcasts, enz.) verplicht om de nodige disclaimers en juridische mededelingen op te nemen.
Daarnaast verwijzen wij in dit verband naar onze juridische informatie:

De informatie in het bijgevoegde document vormt geen verzoek, aanbod of aanbeveling om participaties in het fonds te kopen, te verkopen of om enige andere transactie aan te gaan. Het is uitsluitend bedoeld om de lezer inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken van het fonds, zoals het beleggingsproces, en wordt noch geheel noch gedeeltelijk beschouwd als een beleggingsaanbeveling. De verstrekte informatie is geen vervanging voor de eigen overwegingen van de lezer of voor enige andere juridische, fiscale of financiële informatie en advies. Noch de beleggingsmaatschappij, noch haar werknemers of bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor verliezen die rechtsreeks of onrechtstreeks worden geleden door het gebruik van de inhoud van dit document of in enig ander verband met dit document.

De verkoopdocumenten in het Duits die op dit moment geldig zijn (verkoopprospectus, essentiële-informatiedocumenten (PRIIPs-KIDs) en de halfjaar- en jaarverslagen), die gedetailleerde informatie geven over de aankoop van participaties in het fonds en de bijbehorende kansen en risico's, vormen de enige wettelijke basis voor de aankoop van participaties. De bovengenoemde verkoopdocumenten in het Duits (evenals in onofficiële vertalingen in andere talen) zijn te vinden op www.mainfirst.com en zijn naast de beleggingsmaatschappij Ethenea Independent Investors S.A. en de depothoudende bank, ook gratis verkrijgbaar bij de respectieve nationale betaal- of informatieagenten en van de vertegenwoordiger in Zwitserland. Dit zijn:

België, Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk: DZ PRIVATBANK S.A., 4, rue Thomas Edison, L-1445 Strassen, Luxembourg; Frankrijk: Société Générale Securities Services, Société anonyme, 29 boulevard Haussmann, 75009 Paris; Italië: Allfunds Bank Milan, Via Bocchetto, 6, 20123 Milano; SGSS S.p.A., Via Benigno Crespi 19A-MAC2, 20159 Milano; Portugal: BEST - Banco Eletronico de Servico Toal S.A., Praca Marques de Pombal, 3A,3, Lisbon; Spanje: Société Générale Securities Services Sucursal en Espana, Plaza Pablo Ruiz Picasso, 1, 28020 Madrid; Zwitserland: Vertegenwoordiger: IPConcept (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich; Betaalagent: DZ PRIVATBANK (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich.

De beleggingsmaatschappij kan bestaande distributieovereenkomsten met derden beëindigen of distributievergunningen intrekken om strategische of statutaire redenen, mits inachtneming van eventuele deadlines.