Ontwrichtende technologie: evolutie door actie

Door Thomas Meier, portefeuillebeheerder bij MainFirst

Ontwrichtende innovaties zijn in staat om zelfs gevestigde bedrijven met een historiek van tientallen jaren aan het wankelen te brengen. De winnaars van morgen zijn niet noodzakelijk die van gisteren. Enkele voorbeelden uit de kleding- en gezondheidssector.

In de kledingsector begon het tijdperk van 'fast fashion' in de jaren 1980 en 1990. Giganten zoals H&M en Zara verleidden consumenten met aantrekkelijke prijzen en een gevarieerd, snel wisselend aanbod. Daarmee zetten ze nieuwe standaarden en daagden ze de gevestigde warenhuizen uit door grote marktaandelen te veroveren.

E-commerce giganten zoals Amazon en Zalando zorgden voor een volgende fase in de evolutie en veroorzaakten een revolutie in de detailhandel. Ze maakten volledig komaf met een fysieke aanwezigheid en profiteerden zo van enorme kostenvoordelen. De fast fashion giganten werden gedwongen om te reageren: ze versterkten hun positie met een hybride bedrijfsmodel, een combinatie van online en offline aanwezigheid.

Wonderkind Shein neemt het op tegen Zara

Bedrijven uit de ultra fast fashion sector verscherpten de concurrentie nog. Ontwrichters zoals Shein en Temu ontregelen gevestigde bedrijven met hun ongekende snelheid en datagestuurde productiemodellen. Vooral het Chinese Shein richt een ravage aan.

In plaats van te vertrouwen op grote, dure voorraden, produceert het bedrijf op bestelling. Externe fabrikanten produceren over het algemeen slechts een paar voorbeeldartikelen, waarvoor vervolgens veel reclame wordt gemaakt. Als de vraag groot is, gebruikt het datagestuurde bedrijfsmodel flexibele, vraaggestuurde productie-installaties. Vervolgens verzendt Shein de goederen, deels per luchtvracht, rechtstreeks naar de klant.

Het succes van dit bedrijfsmodel is verbazingwekkend, zowel in termen van snelheid als schaal: Shein behaalde een omzet van meer dan 30 miljard US dollar in slechts vier jaar - een prestatie waarvoor Zara meer dan 20 jaar nodig had. Tegenwoordig lanceert Shein ongeveer 10.000 nieuwe producten per dag - net zoveel als Zara in een heel jaar.

Galenica past zich aan

Vergelijkbare ontwikkelingen zien we in andere sectoren en bedrijfsmodellen. Door de opkomst van e-commerce werd het Zwitserse gezondheidszorg- en logistieke bedrijf Galenica gedwongen om medicijnen te verzenden.

Galenica versnelde daarom de transformatie van zijn apotheekaanbod naar een hybride bedrijfsmodel. Om zijn concurrentiepositie verder te versterken, ging het bedrijf een strategisch partnerschap aan met een toonaangevende Europese online apotheek. Dit illustreert dat bedrijfsmodellen zich snel kunnen aanpassen en dat samenwerking een alternatief is voor confrontatie.

Technologieën monitoren

Deze voorbeelden laten zien hoe snel externe omstandigheden kunnen veranderen, waardoor traditionele bedrijfsmodellen onder druk komen te staan. Bedrijven moeten daarom proactief handelen, de concurrentie in de gaten houden en wendbaar blijven als ze niet uit de markt gedrukt willen worden.

Thomas Meier
Thomas Meier

Perscontact

Wim Heirbaut

Senior PR Consultant, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mainfirst

MAINFIRST is een onafhankelijke Europese multi-investeringsboetiek met een actieve beheerbenadering. Het bedrijf beheert zowel beleggingsfondsen alsook speciale fondsen in de activaklassen aandelen, obligaties en multi-asset. De teams voor portefeuillebeheer werken onafhankelijk bij de uitvoering van hun beleggingsideeën en volgen consequent hun respectieve beleggingsstrategieën en -filosofieën. Deze aanpak, in combinatie met een authentieke bedrijfscultuur, vormt de optimale basis voor het genereren van alfa en het creëren van langetermijnwaarde voor onze beleggers. Duurzaamheidsaspecten zijn expliciet opgenomen in alle fondsen van MainFirst en zijn volledig geïntegreerd in het besluitvormingsproces voor actieve aandelenselectie.

Voor meer informatie (inclusief juridische notities), zie www.mainfirst.com.

 

PERSBERICHT – betreft geen officieel document

Wij willen u erop wijzen dat alle gegevens en informatie die ter uw beschikking zijn gesteld, grondig onderzocht zijn door MainFirst Group (bestaande uit bedrijven die behoren tot MainFirst Holding AG). Met betrekking tot de juistheid en volledigheid ervan kunnen wij echter geen enkele aansprakelijkheid of garantie opnemen voor schade die rechtstreeks of onrechtstreeks wordt veroorzaakt door de ontvanger van deze informatie of door derden. In het geval deze tekst in welke vorm en in welke mate dan ook wordt gepubliceerd, is de uitgeverij (krantenredacties, gelieerden of derden in opdracht, websites, podcasts, enz.) verplicht om de nodige disclaimers en juridische mededelingen op te nemen.
Daarnaast verwijzen wij in dit verband naar onze juridische informatie:

De informatie in het bijgevoegde document vormt geen verzoek, aanbod of aanbeveling om participaties in het fonds te kopen, te verkopen of om enige andere transactie aan te gaan. Het is uitsluitend bedoeld om de lezer inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken van het fonds, zoals het beleggingsproces, en wordt noch geheel noch gedeeltelijk beschouwd als een beleggingsaanbeveling. De verstrekte informatie is geen vervanging voor de eigen overwegingen van de lezer of voor enige andere juridische, fiscale of financiële informatie en advies. Noch de beleggingsmaatschappij, noch haar werknemers of bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor verliezen die rechtsreeks of onrechtstreeks worden geleden door het gebruik van de inhoud van dit document of in enig ander verband met dit document.

De verkoopdocumenten in het Duits die op dit moment geldig zijn (verkoopprospectus, essentiële-informatiedocumenten (PRIIPs-KIDs) en de halfjaar- en jaarverslagen), die gedetailleerde informatie geven over de aankoop van participaties in het fonds en de bijbehorende kansen en risico's, vormen de enige wettelijke basis voor de aankoop van participaties. De bovengenoemde verkoopdocumenten in het Duits (evenals in onofficiële vertalingen in andere talen) zijn te vinden op www.mainfirst.com en zijn naast de beleggingsmaatschappij Ethenea Independent Investors S.A. en de depothoudende bank, ook gratis verkrijgbaar bij de respectieve nationale betaal- of informatieagenten en van de vertegenwoordiger in Zwitserland. Dit zijn:

België, Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk: DZ PRIVATBANK S.A., 4, rue Thomas Edison, L-1445 Strassen, Luxembourg; Frankrijk: Société Générale Securities Services, Société anonyme, 29 boulevard Haussmann, 75009 Paris; Italië: Allfunds Bank Milan, Via Bocchetto, 6, 20123 Milano; SGSS S.p.A., Via Benigno Crespi 19A-MAC2, 20159 Milano; Portugal: BEST - Banco Eletronico de Servico Toal S.A., Praca Marques de Pombal, 3A,3, Lisbon; Spanje: Société Générale Securities Services Sucursal en Espana, Plaza Pablo Ruiz Picasso, 1, 28020 Madrid; Zwitserland: Vertegenwoordiger: IPConcept (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich; Betaalagent: DZ PRIVATBANK (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich.

De beleggingsmaatschappij kan bestaande distributieovereenkomsten met derden beëindigen of distributievergunningen intrekken om strategische of statutaire redenen, mits inachtneming van eventuele deadlines.