Private equity bedrijven kijken naar ondergewaardeerde Duitse small caps

Door Alexander Dominicus, portefeuillebeheerder in Mainfirst's team Blend / European Equities

De lage waardering van Duitse small caps is niet onopgemerkt gebleven bij private equity bedrijven. De sector richt zijn aandacht steeds meer op beursgenoteerde bedrijven. De reden ligt voor de hand: na vele jaren van ondermaatse prestaties zijn small caps historisch goedkoop gewaardeerd en kunnen ze daarom een aantrekkelijk doelwit zijn voor private equity-beleggers, ondanks de overnamepremie.

In augustus vorig jaar zorgde een nieuwtje bij OHB voor heel wat opschudding. De private equity gigant KKR was van plan een overname te doen en wilde het bedrijf van de beurs halen. OHB is een klassieke verborgen kampioen en, als familiebedrijf, een nicheaanbieder in de aantrekkelijke en groeiende ruimtevaartsector. De beurs heeft het potentieel echter lang over het hoofd gezien. Het bedrijf kreeg niet de nodige aandacht in het op een zijspoor geraakte small cap-segment en werd uiteindelijk ontdekt als een overnamekandidaat door private equity.

OHB is geen uniek geval, want private equity firma's richten zich steeds vaker op beursgenoteerde verborgen kampioenen in de Duitse KMO-sector. Andere prominente voorbeelden zijn het softwarebedrijf Suse en het middelgrote bedrijf Va-Q-tec, beide overgenomen door EQT.

Maar waarom is de markt voor private equity zo interessant? Want de hindernissen die gepaard gaan met de overname van beursgenoteerde bedrijven vallen niet te ontkennen. Ten eerste worden er meestal hoge overnamepremies betaald om bestaande aandeelhouders te stimuleren hun aandelen aan te bieden. Deze beloningen kunnen gemakkelijk de 30 % overschrijden en het potentiële rendement verlagen. Anderzijds zijn de wettelijke hindernissen hoog en is er uiteindelijk geen transactiezekerheid. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel aandelen uiteindelijk in handen komen van de bieders.

In sommige gevallen meer dan lonend

Toch lijken dergelijke overnames in sommige gevallen meer dan lonend. Er is nog steeds veel private equity kapitaal beschikbaar en het aantal goede bedrijven in privébezit dat beschikbaar is tegen aantrekkelijke prijzen is meer dan beperkt. Het grote probleem: verkopers op de onderhandse markt zijn vaak niet bereid om de lage multiples op de beurs te accepteren. De aandelenmarkt is immers volatiel en de wereld zag er een paar jaar geleden heel anders uit. Elke eigenaar heeft een richtprijs in gedachten voor zijn bedrijf en zal daar vaak niet van afwijken als de multiples op de beurs lager worden. Het kan daarom een beter alternatief zijn om een beursgenoteerd bedrijf over te nemen en ondanks de overnamepremie toch een aantrekkelijke multiple te realiseren.

Dit was onlangs ook het geval bij Encavis. Het aandeel was jarenlang een outperformer, maar intussen is de stemming omgeslagen. Het Encavis-aandeel kon ook niet ontsnappen aan de stijgende rente en de sell-off in small- en midcaps, ondanks de goede bedrijfsprestaties. De aandelenkoers is meer dan gehalveerd sinds zijn hoogtepunt in 2022 en daarom werd het aandeel waarschijnlijk te goedkoop gewaardeerd. Dit trok uiteindelijk de aandacht van KKR, dat Encavis wil overnemen tegen een premie van ongeveer 30%.

Wij gaan ervan uit dat dit niet het einde zal zijn. Na verschillende jaren van ondermaatse prestaties van small- en mid-caps is het segment volledig achterop geraakt. Maar ondanks geweldige bedrijven en veel goede bedrijfsmodellen zijn beleggers nauwelijks meer in deze aandelen geïnteresseerd. Dit verdubbelt nu het rendementspotentieel voor small caps, omdat beleggers niet alleen kunnen hopen op een herstel van het segment, maar ook aantrekkelijke overnamepremies kunnen innen als private equity de voelsprieten uitzet. We gaan er daarom van uit dat een aantal KMO's nog steeds op de verlanglijstjes van private equity-firma's staan en dat we in de loop van het jaar nog meer overnames zullen zien.

Alexander Dominicus
Alexander Dominicus

Perscontact

Wim Heirbaut

Senior PR Consultant, Befirm

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mainfirst

MAINFIRST is een onafhankelijke Europese multi-investeringsboetiek met een actieve beheerbenadering. Het bedrijf beheert zowel beleggingsfondsen alsook speciale fondsen in de activaklassen aandelen, obligaties en multi-asset. De teams voor portefeuillebeheer werken onafhankelijk bij de uitvoering van hun beleggingsideeën en volgen consequent hun respectieve beleggingsstrategieën en -filosofieën. Deze aanpak, in combinatie met een authentieke bedrijfscultuur, vormt de optimale basis voor het genereren van alfa en het creëren van langetermijnwaarde voor onze beleggers. Duurzaamheidsaspecten zijn expliciet opgenomen in alle fondsen van MainFirst en zijn volledig geïntegreerd in het besluitvormingsproces voor actieve aandelenselectie.

Voor meer informatie (inclusief juridische notities), zie www.mainfirst.com.

 

PERSBERICHT – betreft geen officieel document

Wij willen u erop wijzen dat alle gegevens en informatie die ter uw beschikking zijn gesteld, grondig onderzocht zijn door MainFirst Group (bestaande uit bedrijven die behoren tot MainFirst Holding AG). Met betrekking tot de juistheid en volledigheid ervan kunnen wij echter geen enkele aansprakelijkheid of garantie opnemen voor schade die rechtstreeks of onrechtstreeks wordt veroorzaakt door de ontvanger van deze informatie of door derden. In het geval deze tekst in welke vorm en in welke mate dan ook wordt gepubliceerd, is de uitgeverij (krantenredacties, gelieerden of derden in opdracht, websites, podcasts, enz.) verplicht om de nodige disclaimers en juridische mededelingen op te nemen.
Daarnaast verwijzen wij in dit verband naar onze juridische informatie:

De informatie in het bijgevoegde document vormt geen verzoek, aanbod of aanbeveling om participaties in het fonds te kopen, te verkopen of om enige andere transactie aan te gaan. Het is uitsluitend bedoeld om de lezer inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken van het fonds, zoals het beleggingsproces, en wordt noch geheel noch gedeeltelijk beschouwd als een beleggingsaanbeveling. De verstrekte informatie is geen vervanging voor de eigen overwegingen van de lezer of voor enige andere juridische, fiscale of financiële informatie en advies. Noch de beleggingsmaatschappij, noch haar werknemers of bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor verliezen die rechtsreeks of onrechtstreeks worden geleden door het gebruik van de inhoud van dit document of in enig ander verband met dit document.

De verkoopdocumenten in het Duits die op dit moment geldig zijn (verkoopprospectus, essentiële-informatiedocumenten (PRIIPs-KIDs) en de halfjaar- en jaarverslagen), die gedetailleerde informatie geven over de aankoop van participaties in het fonds en de bijbehorende kansen en risico's, vormen de enige wettelijke basis voor de aankoop van participaties. De bovengenoemde verkoopdocumenten in het Duits (evenals in onofficiële vertalingen in andere talen) zijn te vinden op www.mainfirst.com en zijn naast de beleggingsmaatschappij Ethenea Independent Investors S.A. en de depothoudende bank, ook gratis verkrijgbaar bij de respectieve nationale betaal- of informatieagenten en van de vertegenwoordiger in Zwitserland. Dit zijn:

België, Duitsland, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk: DZ PRIVATBANK S.A., 4, rue Thomas Edison, L-1445 Strassen, Luxembourg; Frankrijk: Société Générale Securities Services, Société anonyme, 29 boulevard Haussmann, 75009 Paris; Italië: Allfunds Bank Milan, Via Bocchetto, 6, 20123 Milano; SGSS S.p.A., Via Benigno Crespi 19A-MAC2, 20159 Milano; Portugal: BEST - Banco Eletronico de Servico Toal S.A., Praca Marques de Pombal, 3A,3, Lisbon; Spanje: Société Générale Securities Services Sucursal en Espana, Plaza Pablo Ruiz Picasso, 1, 28020 Madrid; Zwitserland: Vertegenwoordiger: IPConcept (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich; Betaalagent: DZ PRIVATBANK (Schweiz) AG, Münsterhof 12, CH-8022 Zürich.

De beleggingsmaatschappij kan bestaande distributieovereenkomsten met derden beëindigen of distributievergunningen intrekken om strategische of statutaire redenen, mits inachtneming van eventuele deadlines.